Winterdip, of is er meer aan de hand? Gewrichtsslijtage bij uw hond of kat.

Hond in winter

Het is winter, nat en koud. Voor oude honden en katten die last hebben van artrose een geen leuke tijd. Is uw hond of kat al ouder en loopt uw hond of kat soms stijf of kreupel? Is dit vooral duidelijk na rust? Gaat het langzaam beter als hij eenmaal in beweging is?

Dit kan duiden op artrose oftewel gewrichtsslijtage.

 Wat is artrose eigenlijk?

Het gewricht bestaat uit botdelen met daartussen kraakbeen. Het kraakbeen is veerkrachtig en zorgt er samen met de synovia (gewrichtsvloeistof) voor dat gewrichten soepel kunnen bewegen.

Door trauma, erfelijke afwijkingen, ontsteking of overbelasting kan het kraakbeen beschadigd raken.

Deze aantasting van het kraakbeen veroorzaakt een ontstekingsreactie en pijn. Bij aanhoudende irritatie probeert het lichaam de gewrichten te stabiliseren en er vormt zich bot in en rond het gewricht. U kunt zich voorstellen dat dit pijn en verminderde beweeglijkheid van het gewricht veroorzaakt.

Arthrose bij de hond

Heeft uw dier artrose?

Kijk goed naar uw hond of kat en loop de onderstaande checklist na:

  • Staat uw hond of kat moeilijk op?
  • Wilt of kan uw dier niet meer springen?
  • Loopt uw dier vaak kreupel aan het begin van de wandeling?
  • Is het probleem duidelijker na een lange rustperiode?
  • Hijgt uw hond veel?
  • Smakt of gaapt uw dier vaak?
  • Gaat uw dier vaak verliggen?

Als u bovenstaande vragen met “ja” kan beantwoorden, dan zijn er aanwijzingen voor artrose en/of pijn bij uw huisdier. Het is dan verstandig een afspraak te maken met uw dierenarts om uw hond of kat goed te laten onderzoeken.
 

Hoe kunt u uw dier helpen?

Als artrose eenmaal gevormd is, kan dit helaas niet meer verdwijnen. U kunt wel verdere verslechtering voorkomen en ervoor zorgen dat uw dier minder last heeft van pijn.

Uw dierenarts kiest er mogelijk voor uw dier ontstekingsremmers te geven, deze werken ook pijnstillend.

Daarnaast kunt u het volgende doen:

– Houd uw dier in beweging! Vaak (5-6 x per dag) kleine stukken wandelen is het beste. En geef uw hond elke dag ongeveer dezelfde beweging. Zwemt uw hond graag? Dan is dit een goede manier om zijn spierkracht op peil te houden en de gewrichten te ontlasten.

– Houd uw hond of kat slank. Hoe slanker uw huisdier is, hoe minder de gewrichten belast worden.

– Ondersteun de gewrichtsgezondheid met glucosaminen, chondroïtinesulfaat en omega 3 vetzuren. Deze stoffen helpen het gewrichtkraakbeen te behouden en gezond te houden. U kunt deze op 2 manieren aan uw dier geven. Als dieetvoeding (j/d van Hill’s) of als voedingssupplement (Seraquin). Het effect van deze natuurlijke gewrichtsondersteuning is er niet meteen, dit duurt 4 weken.

Zo houdt Direct-Dierenarts.be samen met u uw huisdier zo lang mogelijk soepel en vrij van pijn!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *