Welke hond kan ik het best kiezen?

U droomt  van een Chihuahua, een Labrador of een Cavalier King Charles? Voordat u de beslissing neemt moet u er eerst goed over denken: de aankoop van een hond verandert het dagelijks leven. Uw hond geeft u vreugde, liefde enz…. maar in ruil eist het dagelijks aandacht (uitlaten, voeden, gezondheidszorg…). Het kopen van een hond is een verantwoordelijke daad die goed met het hele gezin moet worden overwogen. Het kiezen van een hond moet u niet doen in een opwelling, maar moet het resultaat zijn van een zorgvuldige overweging. Het doel van dit artikel is om u te begeleiden in uw keuze !

chien dans paquet cadeau

Grootte

Er zijn 4 maten hondenrassen: kleine honden (minder dan 10 kg), ze passen zich aan aan alle situaties en alle levensstijlen. De middelgrote honden (10-25 kg), ze vereisen een minimum aan ruimte (groot appartement met tuin, frequente wandelingen en spelen). Dan zijn er de grote honden (25-45 kg), ze hebben veel ruimte nodig. U moet een grote tuin hebben en ook tijd hebben om samen een sport te beoefenen. Tussen 45 en 90 kg is het sprake over  “reuzen rassen“, deze honden zijn vaak stiller dan grotere honden, maar ze vereisen veel  ruimte !

Karakter

Meer informatie over het gebruikelijke karakter van het ras dat u wilt kopen is van het grootste belang: niet alle rassen worden op dezelfde manier opgevoed en hebben  dezelfde moeilijkheidsgraad. Er zijn rustige honden (labrador, golden retriever, basset, bobtail, Duitse herder). Ze passen perfect bij gezinnen met kinderen, ouderen of rustige mensen. Er zijn ook honden die meer onafhankelijk zijn, dit is het geval bij voorbeeld van spaniëls, Pyrenese herdershonden of terriërs. Ze moeten snel en serieus opgevoed worden. Sportieve honden zijn bij voorkeur geschikt voor sportieve eigenaren (herders, border collies, windhonden…).

Chien à l'agility

Vacht van de hond

Rekening houden met het vachttype (gladhaar, korthaar, langhaar…) is ook van belang bij de keuze van het ras. Het normale verharen van de hond kan problematisch zijn afhankelijk van uw interieur. De verschillende vachttypes vereisen niet altijd dezelfde verzorging. Er is weinig haarverlies bij gladhaar rassen maar de korte  haren hebben de neiging om zich overal tussen te gaan zitten (kussens, tapijten, kleding) en zijn daarna moeilijk te verwijderen. kortharige honden moeten dagelijks geborsteld worden tijdens de rui, terwijl  langharige honden het hele jaar door dagelijks geborsteld moeten worden.

Leefomgeving

Kleine honden kunnen zowel in een appartement als in een huis leven, terwijl grote honden minder goed met het leven in een appartement kunnen omgaan, tenzij ze regelmatig worden uitgelaten. Zeer beweeglijke rassen zullen veel beter op hun plaats zijn in een huis met een tuin.

Kosten

Het kopen van een hond heeft een prijs, maar daar moeten ook de  veterinaire kosten bij opgeteld worden  (vaccinaties, ontworming, verzorging van de vacht, van de ogen en oren, …). Daarnaast moet u ook denken aan de voerkosten, uiteraard kost dit bij een grote hond meer dan bij een kleine hond
Wees ervan bewust dat sommige rassen meer vatbaar zijn dan anderen voor bepaalde (aangeboren) gezondheidsproblemen (aanleg voor hartproblemen bij de Cavalier King Charles, dermatologische aandoeningen bij de shar-pei, ademhalingsproblemen bij de bulldog en de andere rassen met een platte neus, etc …).

Een verzekering aansluiten is gebruikelijk.

Gebruik van de hond

Er zijn verschillende  typen  hondenrassen en sommige hebben duidelijk de vermelding “gezelschapshond” (maltezer, chihuahua, golden retriever …), andere “waakhonden” (Beauceron, Rottweiler, …), of anderen “sporthond” (border collie, herders…).

Poster races de chien

Te vermijden

Met peuters en kleuters is het beter geen “toy” hondenrassen te kopen (chihuahua bijvoorbeeld): deze miniatuur honden zijn kwetsbaar  en ze lopen het risico om mishandeld te worden door jonge kinderen. Het is ook verstandig geen  sterke honden te kopen want jonge kinderen kunnen ze niet de baas.

Het is verder heel belangrijk om te onthouden dat u nooit een hond alleen met een kind moet laten.

Conclusie

Neem de tijd om goed na te denken voor het kopen van een hond. Aarzel niet om met de rasclubs contact op te nemen voor meer informatie over de rassen die u interesseren. Kijk naar de websites van deze clubs of websites over deze rassen, en vraag ook de mening van mensen die al deze rassen hebben. Voor de specifieke gezondheidsproblemen kunt U ook andere websites kijken zoals: www.rashondenwijzer.nl of www.kiesjedier.nl
Als u dan de stap zet, wens ik u veel geluk met u nieuwe viervoetige vriend. En vergeet niet om mijn blog te bezoeken voor een heleboel betrouwbaar advies en leuke tips !

2 comments on “Welke hond kan ik het best kiezen?

 1. Beste
  Ik ben op zoek naar een poster met de verschillende hondenrassen. Ik heb deze gezien op jullie site en vraag me af of je deze misschien kan bestellen?

  Mvg
  Miet Desmet

  • Beste Miet,

   Wij vinden ook zo een poster heel leuk maar wij hebben geen exemplaar voor verkoop.
   Vroeger gaven de merken van hondenvoer vaak deze posters (Royal Canin bij voorbeeld).
   Nu is het niet meer het geval.

   Succes !
   Chafox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *