Wat is het verschil tussen Frontline Spot-On en Frontline Combo ?

Alle honden- en katteneigenaren willen hun huisdier tegen vlooien en teken beschermen. In deze strijd is Frontline een internationaal bekend product met een erkende effectiviteit. In de jaren ’90 zijn eerst Frontline Spray en Frontline Spot-On op de markt gekomen en vervolgens in 2003 werd het assortiment uitgebreid met Frontline Combo.

Maar wat is eigenlijk het verschil tussen Frontline Spot-On en Frontline Combo en welke moet u kiezen voor uw huisdier ?

Frontline Combo voor honden

Laten we beginnen met de overeenkomsten

Beide producten hebben veel overeenkomsten. Ten eerste zijn het beide  pipetten die rechtstreeks op de huid van het huisdier geleegd moeten worden. Het gebruik is super eenvoudig en de dosering is slechts één pipet (overeenkomend met het juiste gewicht) per dier.

De werkzame stof komt  niet in het bloed maar wordt verspreidt door het lichaam via het de talglaag van de huid  (de film die de huid bedekt) en wordt vervolgens opgeslagen in de talgklieren. Vlooien hoeven niet te bijten (en bloed te drinken) om te sterven door de werkzame stof. Beide vormen van Frontline bevatten Fipronil als werkzame stof. De Fipronil werkt op het zenuwstelsel van de volwassen insecten (bijvoorbeeld vlooien en luizen) en volwassen teken om ze binnen 24 uur te doden
Zowel Frontline Spot-On als Frontline Combo kunnen gebruikt worden bij dieren ouder dan 8 weken, met een gewicht van meer dan 1 kg bij katten en meer dan 2 kg bij honden.

Maar waar komt dan het verschil vandaan ?

Het verschil is eenvoudig: Frontline Combo bevat een aanvullende werkzame stof: de (S)-Methoprene. De Fipronil die in beide toedieningsvormen van Frontline werkt alleen op VOLWASSENEN parasieten, hij doodt alle andere stadia van de ontwikkeling van de vlo (eieren en larven) dus niet. De (S)-Methoprene die in de Frontline Combo toegevoegd is kan de ontwikkeling van eieren, larven en poppen van de vlooien verhinderen (dus ook de ONVOLWASSEN vlo).

Als een vlo een ei heeft gelegd voor het aanbrengen van Frontline, zal dit ei vernietigd worden als het over Frontline Combo gaat maar zijn ontwikkeling zal verdergaan als  Frontline Spot-On toegediend wordt.

Frontline Combo biedt dus een dubbele beveiliging: het doodt volwassen vlooien en teken op uw huisdier en voorkomt vervuiling van de omgeving door eieren en larven  van vlooien.
Hond met vlooien

Prima, ik heb alles begrepen, maar dan is het gewoon beter om Frontline Combo te kopen?

Ja en nee: Frontline Combo is effectiever maar ook duurder. De Frontline is 4 weken actief tegen teken en 8 weken tegen vlooien (alleen voor honden, bij katten is de duur 2 weken tegen teken en 4 weken tegen vlooien). Tijdens het tekenseizoen moet een hond elke maand  behandeld worden, het wordt dan snel duur. Daarom wisselen sommige mensen Frontline Spot-On en Frontline Combo om de maand af. En als uw hond of kat niet veel vlooien heeft en uw huis is niet besmet  kan de klassieke vorm Frontline Spot-On voldoende zijn. In tegenstelling, als uw huisdier besmet is en / of gevoelig is voor vlooienallergie, is het beter een optimale bescherming te kiezen met Frontline Combo en zijn dubbele werking:
•Actie 1: Frontline Combo elimineert vlooien en teken op uw huisdier.
•Actie 2: Frontline Combo voorkomt de ontwikkeling van nieuwe vlooien in de omgeving.

Prima, maar wat is er over Frontline Spray vertellen ?

Frontline Spray is eigenlijk zoals Frontline Spot-On : het bevat alleen Fipronil. Frontline Spray is dus alleen actief tegen volwassen vlooien. Het is natuurlijk ook effectief tegen teken. Het grote voordeel is dat u de hoeveelheid gespoten Frontline zelf kunt bepalen: het is dus ideaal voor zeer jonge dieren (honden en katten). Als u meerdere huisdieren in huis heeft kunt u 1 product kopen dat voor alle honden en katten werkt.

Nou, ik hoop dat u  nu alles weet om de juiste Frontline voor uw huisdier te  kiezen. Enkele laatste tips:

 • Kies zorgvuldig het product dat past bij het gewicht van uw huisdier.
 • Behandel regelmatig uw huisdier, zo kunt u veel problemen voorkomen die door de aanwezigheid van de parasiet ontstaan.
 • Als u meerdere huisdieren in huis heeft, is het noodzakelijk om ze allemaal te behandelen op hetzelfde moment.
 • Het is mogelijk om het behandelde dier te wassen als u een duur van 48 uur voor en na het aanbrengen wacht.

Vind het hele Frontline assortiment op Direct-Dierenarts.be

Frontline Spot-On Hond
Frontline Spot-On Kat
– Frontline Combo Hond
Frontline Combo Kat
Frontline Spray

2 comments on “Wat is het verschil tussen Frontline Spot-On en Frontline Combo ?

 1. Beste, heb 7 katten ongeveer 2 weken geleden elk een pipet combo toegediend zoals voorgeschreven tussen de schouderbladen op een haarscheiding Nog steeds haal ik elke dag levende volwassen dieren uit de katten met vlooienkam en pincet. Zou het kunnen dat dit dure product niet meer werkt?

  • De katten moeten niet 2 dagen voor en na de behandeling gewassen worden. Een bad kan de duur van de werking verminderen.
   Er zijn vlooien die weerstanden kunnen ontwikkelen tegen het werkzame middel van Frontline. Indien het geval is voor uw katten kunt u gewoon andere pipetten proberen (zoals Advantage Kat).

   Groeten,
   Chafox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *