Problemen met de prostaat komen niet alleen voor bij mensen, ook bij honden. De prostaat ligt normaal gesproken in het bekkenkanaal om de plasbuis, die van de blaas naar de penis loopt. De prostaat bestaat uit 2 symmetrische gladde lobben.
Het meest voorkomende prostaatprobleem bij honden is prostaat hyperplasie. Dit is een goedaardige vergroting van de prostaat bij oudere niet-gecastreerde reuen. Een prostaat hyperplasie hoeft niet altijd klachten te geven bij de hond, maar vaak wel. Wat kunt u merken aan uw hond?
- Bloedverlies mét of onafhankelijk van het plassen.
- Moeite met plassen.
- Moeite met poepen.
- Lintvormige ontlasting.
Goedaardige hyperplasie bij een Duitse herder
Uw dierenarts kan door middel van rectaal onderzoek (met de vinger in de anus van de hond) en eventueel echografie vaststellen of er sprake is van een grote prostaat. Is er inderdaad sprake van een grote prostaat, dan kan dit behandeld worden door de mannelijke geslachtshormonen te remmen of geheel weg te nemen. Uw dierenarts zal de verschillende behandelingsmogelijkheden met u bespreken. Een aantal mogelijkheden zijn: tabletten, chemische castratie injectie (werkingsduur van ongeveer 5-6 weken), een chemisch castratie implantaat (werkingsduur 6 of 12 maanden) of een definitieve castratie (operatie). Een behandelde prostaathyperplasie heeft een goede prognose.
Naast deze goedaardige prostaathyperplasie komen er ook andere prostaatproblemen voor bij gecastreerde en ongecastreerde reuen, echter gelukkig komen deze een stuk minder vaak voor. Dit zijn bijvoorbeeld: prostaatontsteking, prostaatcyste, prostaatabces en prostaatkanker. Deze aandoeningen kunnen naast de hierboven genoemde verschijnselen ook andere klachten veroorzaken, zoals algehele ziekteverschijnselen, koorts, (buik)pijn en/of verminderde eetlust.
Herkent u symptomen van mogelijke prostaatproblemen? Neem dan contact op met uw dierenarts.
Copyright beelden: Direct-Vet