Maand van de Preventie 2013

Maand van de Preventie 2013


Een gezond en lang leven voor uw huisdier

Iedere huisdiereigenaar wil graag dat zijn/haar hond of kat zo gezond en zo lang mogelijk leeft. Behalve een passende leefomgeving en een goede, evenwichtige voeding is het ook belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij uw dierenarts, de specialist op deze gebieden.

Hoe sneller ziektes worden opgespoord, des te beter ze te behandelen zijn en hoe langer uw huisdier gezond blijft. Elke kat of hond zou minstens één keer per jaar bij de dierenarts langs moeten gaan voor een preventieve controle. Dat kan onder andere in februari 2013 tijdens de Maand van de Preventie.

Februari 2013: Maand van de Preventie

Om zoveel mogelijk huisdiereigenaren in de gelegenheid te stellen hun huisdier een lang en gezond leven te geven, organiseert SAVAB-Flanders (de organisatie van praktiserende dierenartsen voor kleine huisdieren) met de steun van Hill’s (fabrikant van hoogwaardige honden- en kattenvoeding) een speciale campagne, genaamd de Maand van de Preventie.

Dit intiatief combineert de gemeenschapelijke visie en doelstellingen van SAVAB-Flanders en Hill’s, namelijk:

 • Het bevorderen van een optimale gezondheid van honden en katten
 • Het bevorderen van een lang en gezond leven van onze honden en katten
 • Het versterken van de speciale  mens-dier relatie

Alle deelnemende dierenartsen bieden een gratis gezondheidscheck belangeloos aan.

Hoe werkt de campagne ?

Het principe van de campagne Maand van de Preventie  is eenvoudig: gedurende de maand februari, kunnen honden- en katteneigenaren een afspraak maken bij een deelnemende dierenarts om gratis een gezondheidscheck van hun hond of kat te laten uitvoeren.

Wat moeten eigenaren doen die willen deelnemen aan de campagne Maand van de Preventie?

 • Ga naar de website van de campagne (www.maandvandepreventie.be) en schrijf uzelf en uw hond of kat in (maximaal 2 huisdieren per eigenaar).
 • Daarna maakt u een afspraak voor de gezondheidscheck bij één van de deelnemende dierenartsen. Deze staan ook vermeld op de website. Vermeld bij de afspraak dat de afspraak gemaakt wordt in het kader van de campagne Maand van de Preventie.
 • Print het gezondheidsformulier en neem dit mee naar uw afspraak bij de dierenarts. Het gezondheidsformulier ontvangt u als bijlage bij de e-mail met bevestiging van uw inschrijving.

Wat wordt er gedaan tijdens de gezondheidscheck ?

De gezondheidscheck heeft als doel dat de dierenarts eventuele afwijkingen of aandoeningen kan vaststellen, zodat deze vroegtijdig kunnen worden behandeld. Bovendien krijgt u aanbevelingen over de gezondheid van uw gezelschapsdier. Tijdens de gezondheidscheck van uw dier zal uw dierenarts onder andere de volgende punten onderzoeken:

 • Onderzoek op overgewicht of zwaarlijvigheid
 • Controle van de huid en de vacht
 • Controle van de hygiëne en gezondheid van de tanden en het tandvlees
 • Controle van de toestand van de ogen en de oren
 • Luisteren naar hart en longen
 • Eventueel temperatuur nemen

Het is belangrijk om weten dat geen extra onderzoeken worden uitgevoerd, zoals het nemen van röntgenfoto’s, van een ECG, een bloedafname en -analyse, het geven van een verdoving enz. Er wordt ook geen vaccinatie of behandeling uitgevoerd die zou voortkomen in het kader van het uitvoeren van deze gratis gezondheidscheck.

Na deze preventieve gezondheidscheck is de dierenarts in staat om aan elke eigenaar een aangepaste aanbeveling over de gezondheid van zijn of haar dier te geven.

Dierenarts en preventie

Meest voorkomende gezondheidsproblemen bij huisdieren

Op basis van een enquête onder de deelnemende dierenartsen aan Maand van de Preventie in 2012, gaven de dierenartsen de volgende top 3 van meest waargenomen problemen. Op nummer 1 staat overgewicht (aangegeven door door 51% van de dierenartsen in Nederlandstalig België, en door 48% van de dierenartsen in Franstalig België); op de tweede plaats zijn het mond- en tandaandoeningen (26% in Nederlandstalig België, 32% in Franstalig België) en op de derde plek een niet volledige vaccinatie (23% in Nederlandstalig België, 21% in Franstalig België).

Maand van de Preventie steunt goed doel

Aan de campagne is ook een goed doel verbonden. Voor ieder volledig ingevuld en teruggestuurd gezondheidsformulier dat door de diereneigenaar meegenomen wordt naar de dierenarts, zal Hill’s 1€ doneren aan het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw, om de opleiding en training tot blindegeleidehond te ondersteunen. Kijk voor meer informatie over deze mooie organisatie op www.geleidehond.be

Over de organisatoren van de campagne

 SAVAB-Flanders

SAVAB-Flanders richt zich tot de gezelschapsdierenpracticus, maar dan vooral als wetenschappelijke en praktijkondersteunende vereniging met een sterk uitgebouwde informatiepijler, volledig  onafhankelijk en los van enige syndicale organisatie.

Middels diverse ondersteuningen (zoals gezondheidsboekjes, groepsverzekeringen, kortingen op congressen en nascholingscursussen, nieuwsbrieven en nieuwsflashes enz.) ondersteunt SAVAB-Flanders de dierenarts bij de dagelijkse gang van zaken.

De Maand van de Preventie past perfect in de doelstelling om de dierenarts te ondersteunen en in een positief daglicht te plaatsen.

Meer informatie vindt u op de website www.savab.be

SAVAB Flanders

Hill’s

Al vanaf de oprichting van Hill’s (meer dan 70 jaar geleden) houdt de fabrikant van huisdierenvoeding zich bezig met het welzijn van honden en katten. Als pionier op het gebied van de klinische voeding, blijft de missie van Hill’s centraal staan: het verlengen en versterken van de speciale band tussen mens en huisdier. Het Hill’s assortiment omvat de merken Prescription Diet, therapeutische dieetvoeding (alleen verkrijgbaar bij en ondersteund door  de dierenarts), het merk Science Plan, verkrijgbaar bij dierenartsen en de gespecialiseerde handel en Science PlanVetEssentials, alléén verkrijgbaar bij de dierenarts. Alle Hill’s producten zijn van hoge kwaliteit en komen tegemoet aan de specifieke, individuele behoeften van elk huisdier.

Kijk voor meer informatie over Hill’s op www.hillspet.be

logo Hill's

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *