Hill’s Prescription Diet y/d: een nieuwe oplossing tegen hyperthyroidie bij de kat

 

Het merk Hill’s heeft sinds kort een nieuwe aanwinst in het assortiment van dieetvoeding « Prescription Diet » :  Hill’s Prescription Diet y/d Feline. Deze voeding is ontwikkeld  voor de nutritionele ondersteuning van katten met schildklier problemen (hyperthyroïdie).

Hill's Prescription DIet y/d

Volgens de fabrikant helpt deze voeding « de gezondheid van de schildklier van uw kat te verbeteren  in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren (wanneer dit de enige voedingsbron is). »

Tot nu toe zijn er 3 mogelijke  behandelingen voor hyperthyroïdie bij katten: schildklierchirurgie, behandeling met radioactief jodium of behandeling met geneesmiddelen (bijv. met methimazole (Felimazole ®)). Het Hill’s Prescription Diet y/d Feline vervangt de andere behandelingsmethoden.

Hoe werkt het ?

De schildklier gebruikt jodium uit de voeding om de schildklierhormonen T4 en T3 te produceren. Er zijn drie jodiumatomen in de T3 en vier jodiumatomen in de T4. Bij hyperthyroïdie is de schildklier vergroot als gevolg van een tumor van de schildklier (meestal een goedaardige tumor) en daardoor zal de schildklier meer schildklierhormonen T3 en T4 produceren dan normaal.T4

Het principe van Hill’s Prescription Diet y/d Feline is het verlagen van  de hoeveelheid jodium in de voeding waardoor er minder schildklierhormoon geproduceerd wordt. Hill’s Prescription Diet y/d Feline bevat dus een beperkt jodiumgehalte.

Hoe moet u Hill’s Prescription Diet y/d gebruiken ?

  • Dit voedsel mag alleen gebruikt worden bij katten met hyperthyroïdie op  voorschrift van een dierenarts. De medicamenteuze behandeling van hyperthyroïdie moet gelijktijdig gestopt worden (aanbevolen door deskundigen).
  • De katten moeten overschakelen van voeding in  een periode van 7 dagen (of langer bij sommige katten)
  • De y/d moet de enige voedingsbron van de kat zijn om  jodium vanuit andere voedingsmiddelen (brokjes, blikken, snoepjes, …) te voorkomen en dus geen afbreuk  te doen aan het  jodiumarme dieet.
  • De bloedwaarden moeten enkele weken na het begin van de dieet en om de 6 maanden getest worden om de schildklierhormonen te controleren. Katten met een gelijktijdige andere aandoening (suikerziekte…) moeten vaker gecontroleerd worden..

Vooruitzicht

Oudere katten hebben vaak nierproblemen. De gehaltes aan fosfor en natrium van  Hill’s Prescription Diet y/d Feline zijn laag om de nieren gezond te houden.

We kunnen echter de vraag stellen wat de lange-termijn effecten op het lichaam van de kat van een jodiumarm dieet zijn. Jodium speelt namelijk meerdere rollen in het lichaam: in het immuunsysteem, een anti-inflammatoire rol en als anti-oxidant.

In de humane geneeskunde wordt er druk gestreden tegen hypothyroïdie (een te laag jodium) : hypothyroïdie  leidt tot een ernstige stoornissen (struma, cretinisme, verhoogd risico op infecties, …) en daarom wordt jodium vaak aan levensmiddelen toegevoegd (keukenzout bijvoorbeeld (gejodeerd zout) of melk in Groot-Brittannië). De Amerikaanse dierenarts Dr Mark E. Peterson specialist in veterinaire endocrinologie roept ook in zijn blog op de mogelijkheid van een verhoogd risico op infectie als gevolg van het lange-termijn gebruik van een beperkt jodium dieet zoals Hill’s y/d. Helaas zijn lange termijn studies nog niet beschikbaar om dit wetenschappelijk te bewijzen..

Conclusie


Hill’s Prescription Diet y/d Feline is een nieuw alternatief  voor de conventionele behandeling van hyperthyroïdie bij katten. Dit dieet kan vooral nuttig zijn bij katten die  het innemen van tabletten weigeren. Maar het is belangrijk te onthouden dat het  doel van van de voeding alleen bereikt kan worden als y/d de enige voedingsbron van de kat is.

Dit dieet moet nooit gebruikt worden bij gezonde katten. Bij katten met hyperthyroïdie worden strenge en regelmatige controles bij de dierenarts aanbevolen, zoals bij  elke medischebehandeling.
Hill’s Prescription Diet y/d Feline is beschikbaar in brokken (zakken van 1,5 kg en 5 kg) en in blikken (156 g).
Als uw dierenarts  Hill’s Prescription Diet y/d Feline voor uw kat heeft voorgeschreven, kunt u dit vinden op de website www.direct-dierenarts.be door te klikken op deze links: Hill’s y/d brokken of Hill’s y/d blikken.

Hill's prescription diet y/d blikken en brokken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *