De gevolgen van passief roken onder huisdieren

Wilt u de gezondheid van uw hond of kat beschermen, dan is stoppen met roken een extra goede reden! Roken kan uw gezondheid ernstig schaden… maar ook dat van uw huisdieren! De rook irriteert de luchtwegen en brengt een groot aantal giftige en kankerverwekkende stoffen over, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen en nitrosamine, in het lichaam van de roker, zijn naasten… en zijn huisdieren.
Door zowel het inademen van rook als door het likken van de giftige stoffen die zich hechten op hun vacht, worden uw huisdieren onvermijdelijk slachtoffer van uw rookgewoonten!

Kat roken

Na herhaalde en langdurige blootstelling aan sigarettenrook, kunnen er ontstekingen in de keel en luchtwegen van uw hond of kat zich ontwikkelen die uiteindelijk in een chronische, pijnlijk en vermoeiende hoest resulteren. Chronische bronchitis kan zich tot in de longen van uw vierpotige vriend nestelen en uiteindelijk longontsteking veroorzaken.
Maar deze negatieve effecten op de gezondheid van passief roken zijn niet de enigen die het leven van uw huisdieren in gevaar brengen: de giftige stoffen die door sigaretten vrijkomen, schijnen verantwoordelijk te zijn voor de ontwikkeling van neus-, keel- en longkanker bij honden. Ook katten ontkomen niet aan deze dodelijke kwalen; naast ademhalingsproblemen, blijkt dat de kans op lymfklierkanker onder katten door passief roken aanzienlijk verhoogd wordt en drastisch hun levensverwachting beperkt.

Sinds een aantal jaren, zijn wetenschappers geïnteresseerd in het fenomeen van passief meeroken, dat schadelijk is voor de gezondheid van huisdieren die dagelijks het leven van rokers delen.
Zo heeft een tien jaar geleden verrichte studie het verband tussen het leven van honden en katten in een rokerige omgeving en een verhoogd risico op longkanker gelegd. Door een andere studie is tevens gebleken dat vooral honden met lange snuiten, zoals collies en herders, vatbaar zijn voor neuskanker wanneer zij aan sigarettenrook blootgesteld worden. Honden met lange neuzen die met een roker leven hebben dus twee keer meer kans om neuskanker te ontwikkelen dan een huisdier dat met een niet-roker leeft. Anderzijds blijkt dat honden (zoals mopshonden) met platte gezichten die met rokers leven vaker door longkanker getroffen worden.

Lymfklierkanker schijnt een van de meest voorkomende kankers te zijn onder katten. Deze kanker heeft vooral een virale oorsprong (kattenleukosevirus en IVF). Katten die met een roker leven hebben twee tot drie keer meer kans om lymfklierkanker te ontwikkelen dan een kat die met een niet-roker leeft.

Tenslotte, er is ook onderzoek verricht bij knaagdieren en vogels en ook bij deze dieren is er een verband gevonden tussen meeroken en boven geschetste ziekteverschijnselen.
Kortom roken is en blijft een ongezonde gewoonte. Misschien bent u als roker nu extra gemotiveerd om te stoppen met roken?

Gisèle Bidenbach

Beeld onder copyright : cc by 2.0 Trish Hamme op FlickR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *