5 tips om uw kat te behoeden voor gevaarlijke ziektes

Uw kat kan uw vaste metgezel worden voor misschien wel de komende 20 jaar, mits u geluk hebt. Maar u kunt ook het geluk een handje helpen! Volg deze 5 stappen nauwkeurig en u kunt ervoor zorgen dat zij gezond en gelukkig blijft, ook gedurende al haar negen levens!

5 tips om uw kat behoeden voor gevaarlijke ziektes

Uw kat kan uw vaste metgezel worden voor misschien wel de komende 20 jaar, mits u geluk hebt. Maar u kunt ook het geluk een handje helpen! Volg deze 5 stappen nauwkeurig en u kunt ervoor zorgen dat zij gezond en gelukkig blijft, ook gedurende al haar negen levens!


Bezoek uw dierenarts regelmatig

Jaarlijkse controles zijn waarschijnlijk de beste manier om uw kat te behoeden voor ongewenste ziektes. Uw dierenarts kan dan sneller problemen opsporen waardoor ze ook makkelijker en goedkoper opgelost kunnen worden. Belangrijk te weten is dat katten veel sneller oud worden dan mensen. Dat betekent dat het missen van de jaarlijkse controle op hetzelfde neerkomt als u gedurende vijf jaar lang geen bezoek aan de huisarts brengt! Regelmatige controles worden nog belangrijker als uw kat ouder wordt. In dat geval wordt er sterk aanbevolen om elke 6 maanden uw bejaarde kat te laten onderzoeken.


Koop kwaliteitskattenvoer

Voeding is van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn van een kat. Daarom moet u geen genoegen nemen met kwalitatief minder goed kattenvoer, maar alleen het beste voor uw kat kiezen. U bent niet zeker wat voor kattenvoer het beste is? Raadpleeg dan uw dierenarts en ga voor een kwalitatief hoge, complete en uitgebalanceerde voeding die voldoet aan de specifieke levensfase en de behoeften van uw kat. De samenstelling van kwaliteitskattenvoer bevat vaak antioxidanten en vetzuren die het immuunsysteem van uw kat helpen versterken.


Wees zuinig met traktaties

Mits correct gebruikt, kunnen traktaties een grote aanwinst zijn. Het beste is echter om alleen gezonde traktaties te geven en met mate. Uit onderzoek is gebleken dat traktaties die meer dan 10% van de dagelijkse voeding uitmaken, de gezondheid van uw kat juist schaden want ze zijn niet uitgebalanceerd. Te veel traktaties kan betekenen dat uw kat te veel calorieën binnenkrijgt en te weinig essentiële vitaminen en mineralen die ze juist nodig heeft.


Laat uw kat regelmatig rennen en spelen

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van onze katten of te dik zijn of zelfs aan obesitas lijden. Dit kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, zoals artritis, diabetes, hoge bloeddruk en kanker. Stimuleer een gezond leven door ten minste 20-30 minuten een paar keer per dag met uw kat te spelen en haar uit te dagen. Niet alleen helpt het stress te verminderen, maar het stimuleert ook de geest van uw kat en houdt haar lichaam in goede conditie. Er zijn vele soorten speelgoed op de markt, dus probeer uit te zoeken wat voor soort speelgoed uw kat het leukste vindt. Sommige katten houden liever van speelgoed met veren die op een vogel lijken, terwijl anderen juist gek zijn op speelgoed dat op muizen of kleine knaagdieren lijkt.


Creëer een stressvrije omgeving voor uw kat

Katten zijn net zo gevoelig voor stress en angst als wij. Stress kan de gezondheid van uw kat negatief beïnvloeden, wat zich op verschillende manieren kan manifesteren, zoals bijvoorbeeld in de vorm van blaasontsteking en onzindelijkheid. Kleine voorzorgsmaatregelen, zoals het regelmatig schoonmaken van de kattenbak en het plaatsen van voldoende krabpalen, evenals het bieden van water (soms in de vorm van een fontein), kan wonderen doen om de stress van uw kat te verminderen.


 Tekst: Gisèle Bidenbach

Beelden onder creative commons licentie:
beeld 1: cc by 2.0 door Kevin Dooley op FlickR / beeld 2: cc by 2.0 door Anne Worner op FlickR / beeld 3: cc by 2.0 door Brian Leon op FlickR / beeld 4: cc by nc-sa 2.0 door Val D’Aquila op FlickR / beeld 5: cc by 2.0 door Brad Bailosky op FlickR / beeld 6: cc by 2.0 door davebloggs007 op flickR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *